Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2008 18:05 - НЕСРАСНАЛ АНКОНЕУС ПРИ МЛАДИ КУЧЕТА (снимки)
Автор: drjeliazkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2104 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.02.2018 17:18


image

    Несрасналият  processus  anconeus  e нерядко срещано състояние при млади (7-12 мес. възр.) кучета от едри породи, най-често НОК, което се проявява с упорита куцота и води в крайна сметка до артроза на лакътната става и трайното й обездвижване.

  Става дума за костен израстък на лакътната кост, който участва във формирането на лакътната става. Израстъкът играе ключова роля за стабилността на ставата, нормално е с невкостена основа към лакътя, която обаче след 6-7мес. възраст започва трайно да сраства. Проблемът се проявява, когато се забави или напълно се наруши процесът на вкостяването.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=338679

 В практиката най-честите случаи на несрастване на анконеусът се наблюдават при генетично обременени животни, съчетано с прекалено профилактиране на рахит чрез добавяне в храната на калций и вит. „А”.  Това води до нарушаване на синхрона в израстването на радиуса и улната, което от своя страна се отразява на статичното напрежение върху анконеуса, допълнително подсилено от трицепсите и анконеусният мускул.

 Много често стопаните идват със закъснение, понеже куцотата не е толкова силно изразена в началото.  При рутинно палпиране не се установяват никакви аномалии и имайки предвид възрастовия диапазон обикновено се предполага наличието само на метаболитен или друг проблем свързан с режима на отглеждане. Говорим все пак за животни, които не са клубно контролирани за лакътна дисплазия.

 Диагнозата се поставя бързо с рентгенова снимка на свит лакът. Пробата палпаторно се извършва чрез максимална флексия на ставата и бавна екстензия. Болката при напрежението на анконеусния мускул е показателна.

  Консервативното лечение не дава резултати. Удачно е единствено хирургическото лечение : фиксиране на анконеуса с винт ( в началото); ексцизия на анконеуса. При нужда се извършва и остеотомия на улната.

 Най-често се прилага ексцизията на анконеуса. Извършва се чрез латерален достъп до ставата и след срязване на m. anconeus. Последните ни наблюдения показват обаче, че медиалният достъп също е удачен, поради по малката изпъкналост на раменния дистален епикондил. След операцията се прави и обездвижваща превръзка на крайника в екстензия.

 Съветвам стопаните на застрашените животни, да ги предпазят от проблема чрез контролно изследване за лакътна дисплазия. Правят се рентгенови снимки на лактите  след 6-7 мес. възраст на кучето.

 

                                                              Д-р Живко Д. Желязков, д.в.м.

 

           

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drjeliazkov
Категория: Новини
Прочетен: 826840
Постинги: 41
Коментари: 121
Гласове: 102
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930