Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2009 11:23 - ЛУКСАЦИЯ НА ПАТЕЛАТА ("Изместване" на колянното капаче)
Автор: drjeliazkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9775 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 20.07.2017 16:45


  image
Стопаните на кучета от дребните породи трябва да знаят, че любимците им могат да бъдат застрашени от изместване на колянното капаче. Проблемът се среща доста често в практиката и е гентично предпоставен, с изключение на травматичните  случаи. Куцотата, която забелязват  може да не е постоянна или не толкова силна, че да потърсят веднага лекарска помощ. Затова  в много от случаите при нас идват кучета с вече настъпили артрозни изменения в колянната става.

   Констатирането на луксацията не е трудно за опитен клиницист, като допълнително е добре да се направи и рентгенова снимка, за да се прецени точно къде са отклоненията  и за наличие на периартикуларни остеофити. Изместването може да е латерално (навън)  или медиално (навътре), като по-често се среща медиалното. Наблюдавали сме проблема и при котка. При едрите породи се среща по-рядко.

  Оценка на тежеста на луксация се прави по четиристепенните скали на Singelton’s  и Putnam, според честотата и степента на изместване, куцотата, стойностите на ълъла на изместване на тибията и др.

  Лечението е единствено оперативно. Задължително се информират стопаните, че пристъпването към операцията не бива да се отлага много, защото ще настъпят тежки изменения в колянната става.

 Според тежестта и вида на изместванята се прилагат  следните оперативни методи :

 ---  Застъпване на ретинакулумите – при първа степен на луксация.

 ---  Застъпване на fascia lata (Flo, Brinker) – много често прилаган метод, защото позволява комбиниране с останалите. Много важен момент  при него е зашиването на ставната капсула по Mayo така да започне, че външния раневи ръб да не попадне отдолу и да е срещулежащ на капачето....! Фасцията се зашива с обратното на това при капсулата застъпване!

--- Антиротационни пателарни и тибиални шевове (Rudy)- пателарното сухожилие се зашива за фабелата (след отпрепариране на мускулите) и/или за гребена на тибията.

 --- Трохлеопластика – коригира се „леглото” на капачето чрез трохлеарна зулкопластика (кюретиране на хрущяла до субхондрална тъкан – в последствие се възстановява  хиалинен, а не влакнест хрущял, който е съдовоносещ);  резекционна зулкопластика (клиновидно изрязване на „легло”); трохлеарна хондропластика  при подрастващи (отстраняване на тъканта под хрущялна лапичка)

--- Транспозиция на тибиалния гребен – при високостепенни луксации. Според посоката и корекцията, гребенът с пателарното сухожилие се изместват  и фиксират чрез игли, винтове или тел под напрежение.

--- Десмотомия – освобождаване  на ретинакулума, който е от странат на луксиране, за да се намали напрежението след вправянето. Служи като допълващ метод.

--- Корективна остеотомия – много инвазивен метод. Прилага се при много тежки изменения в оста на крайника.

---  Пателоектомия – премахване на капачето. Краен подход, който не е алтернатива на останалите и се прилага при големи ерозии на хрущяла, както и при незадоволителни резултати от предходни операции.

 При нормално протичане на оперативния и следоперативния периоди, животните се възстановяват напълно след 3 месеца. В зависимост от времето на забавяне на операцията, рискът от развитието на артрозни процеси е различен. По-неблагоприятна е прогнозата при латералната луксация на възрастните  пудели (над 8 год.) , заради нарушено колагенообразуване.

 

                             Д-р Живко Д. Желязков, д.в.м., специалист-хирург




Гласувай:
0



1. анонимен - Карапузик | Все о детях до года
31.01.2012 19:27
<img>http://karapuzik.org.ua/images/stories/zdorovie_rebenka/allergik.jpg</img>

Ученые утверждают, что аллергиками рождаются. Нет, конечно, если очень постараться, заработать аллергию на пустом месте, не имея к тому генетической предрасположенности, все-таки можно. Более того, многим родителям это удается без труда. Ты не всегда знаешь, как помочь малышу? Эксперт Карапузика отвечает на вопросы, которые тебя волнуют.

<a href=http://karapuzik.org.ua/beremennost-i-rodyi/seks-vo-vremya-beremennosti.html>секс во время родов</a>

<a href=http://karapuzik.org.ua/beremennost-i-rodyi/boremsya-s-vegetativnyimi-pristupami.html>вегетативный приступ</a>

<a href=http://karapuzik.org.ua/zdorove-rebenka/kak-pravilno-lechit-kashel-u-rebenka.html>кашель у ребенка чем лечить форум</a>

<a href=http://karapuzik.org.ua/zdorove-rebenka/opredelyaem-sostoyanie-stula-rebenka.html>симптомы глистов у грудничка</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drjeliazkov
Категория: Новини
Прочетен: 825800
Постинги: 41
Коментари: 121
Гласове: 102
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031